Vitamine D (3) (cholecalciferol)

Vitamine D (3) (cholecalciferol)

In 1922 ontdekte Edward Mellanby tijdens onderzoek naar rachitis vitamine D. Hij sprak voor de grap van ‘zonneschijnvitamine’, omdat er vitamine D wordt gevormd als onze huid wordt blootgesteld aan zonlicht of aan het volledige spectrum ultraviolet licht. Wij hebben vitamine D nodig om kalk en fosfor op te nemen. Bovendien is deze vitamine van essentieel belang voor gezonde botten en een gezond gebit. Ons onderzoek op Hippocrates heeft tot de schokkende ontdekking geleid dat 40 procent van de bevolking onvoldoende vitamine D krijgt. Er is echter een enge marge tussen een veilig en een toxisch vitamine Dniveau, want een overmaat 

 kan de nieren beschadigen. 

Vitamine D staat tegenwoordig bekend als prohormoon dat betrokken is bij de stofwisseling van mineralen en de groei van de botten. De belangrijkste functie ervan is de inwendige opname van calcium, maar vitamine D stimuleert ook de absorptie van fosfaat en magnesium. Bij een tekort aan vitamine D wordt calcium niet goed opgenomen. Vitamine D stimuleert enkele proteïnen die betrokken zijn bij het calciumtransport van de darmholte via de epitheelcellen naar het bloed. 

De term vitamine D (synthetisch) verwijst eigenlijk naar een groep van steroïdemoleculen. Natuurlijke vitamine D3, ook wel cholecalciferol geheten, wordt in de huid van mensen en dieren aangemaakt wanneer lichtenergie wordt opgenomen door een precursormolecuul: 7 -dehydrocholesterol. Wie voldoende zonlicht krijgt en over het algemeen gezond is, heeft normaal gesproken 

 geen behoefte aan extra vitamine D. 

Vitamine D wordt de ‘zonneschijnvitamine’ genoemd, omdat het lichaam voldoende vitamine D zal produceren als de huid twee of drie keer per week een kwartier aan zonlicht wordt blootgesteld. Vitamine D is van wezenlijk belang voor de opname en de werking van calcium in het lichaam en voor de instandhouding van de botten. Tegenwoordig weten we ook dat vitamine D de belangrijkste nutriënt is bij de voorkoming van osteoporose en het tegengaan van depressies. Vitamine D is in vet oplosbaar en wordt opgeslagen 

 in lichaamsvet totdat het nodig is. 

De gistvorm van vitamine D, genaamd vitamine D2 of ergosterol, wordt kunstmatig gemaakt door schimmels aan licht bloot te stellen. De vitamine D die afkomstig is van egosterol, is niet de van nature voorkomende vitamine D, maar een door de mens gemaakte kopie, bestemd voor consumptie als supplement. Ergosterol wordt dikwijls gebruikt als vitamine D-bron in verrijkt voedsel 

 en voedingssupplementen. 

Biologen wisten in 1936 al dat synthetische ergosterolvormen inferieur waren aan de natuurlijke vorm van vitamine D. ‘Een recent rapport stelt dat een volwaardige voedingseenheid van natuurlijke vitamine D ongeveer honderd keer krachtiger werkt tegen rachitis bij kippen en kinderen dan de incomplete eenheid van bestraalde ergosterol’, stond er te lezen in een verwijzing in een artikel in het tijdschrift Biological Chemistry van mei 1936, getiteld ‘The Influence of Milk Constituents on the Effectiveness of Vitamine D’, door G. Supplee, S. Ansbacher, R. Bender en G. Flanigan. 

In 1937 was ook bekend geworden dat synthetische vitamine D het gevaar met zich meebracht van geboorteafwijkingen. In The  Ohio State Medical Journal stond: 

Bij 90 vrouwen die viosterol (een kunstmatige vorm van vitamine D) en calciumlactaat kregen, vertoonde de placenta tekenen van verkalking ‘die boven verwachting hoog of nog niet eerder waargenomen’ waren. De hoofdjes van de foetussen waren minder gevormd, schedelnaden waren minder duidelijk en er was een algehele verbening waarneembaar of sprake van postmaturiteit. De weeën namen meer tijd in beslag […] (W. Brehm, ‘Potential dangers of viosterol during pregnancy with 

     observations of calcification of placentae’). 

Van nature komt vitamine D weinig in voedsel voor. Zoetwateralgen, zeegroenten, shiitake-paddenstoelen en eetbare onkruiden bevatten de meeste natuurlijke vitamine D. In het verleden was het, hoewel onwenselijk en niet gezond, gebruikelijk dat kinderen iedere dag levertraan kregen, als voorzorgsmaatregel tegen rachitis. Vitamine D-gebrek was onder kinderen een dermate groot probleem, dat regeringen besloten dat alle melk verrijkt moest worden met synthetische vitamine D. Helaas worden de meeste melk- en zuivelproducten vandaag de dag nog steeds verrijkt met synthetische vitamine D. Hoewel we eigenlijk helemaal geen melk en aanverwante producten zouden moeten gebruiken, gelooft de meerderheid van de mensen nog steeds dat die een noodzakelijk onderdeel van onze voeding vormen. (Ter ondersteuning van deze uitspraak raden wij aan het boek The China Study van biochemicus T. Colin Campbell te lezen (BenBella Books, 2006). De beste natuurlijke vitamine D wordt nog altijd 

 door het lichaam zelf gemaakt in reactie op zonlicht en de inwerking van het volledige lichtspectrum. 

Vitamine D is noodzakelijk voor de gezondheid, maar het innemen van grote hoeveelheden synthetische vitamine D is gevaarlijk. Inname van meer dan 50 mg synthetische vitamine D ineens is voor een volwassene schadelijk en kan aanleiding zijn tot buikkramp, misselijkheid en braken. Wanneer er na verloop van tijd een schadelijke hoeveelheid synthetische vitamine D in het lichaam wordt opgebouwd, kan dat leiden tot een onomkeerbare neerslag van calciumkristallen in zachte lichaamsweefsels. Hierdoor kunnen het hart, de longen en de nieren beschadigd worden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *