Vitamine B6 : pyridoxine

Vitamine B6 : pyridoxine

Paul Gyorgy heeft vitamine B6 in 1834 ontdekt. Hij had al snel begrepen dat het om een bouwer en versterker van 

cellen ging. 

Er zijn tot nu toe zes varianten van vitamine B6 bekend: pyridoxal (PL), pyridoxine (PN), pyridoxamine (PM) en hun afgeleide fosfaten: pyridoxal 5-fosfaat (PLP), pyridoxine 5-fosfaat (PNP) en pyridoxamine 5-fosfaat (PNP). PLP is de actieve co-enzymvorm en lijkt van de zes de belangrijkste te zijn voor de stofwisseling. Pyridoxine (PN) is echter de meest voorkomende vorm van vitamine B6. Je lichaam is met minder dan 2 mg vitamine B6 per dag in staat om meer dan 60 verschillende (tot nu toe bekende) enzymen te maken. B6 helpt je immuunsysteem te functioneren, houdt je rode bloedlichaampjes sterk en helpt je zenuwen om te communiceren met de rest van je lichaam. B6 komt voor in groene groenten, de meeste granen, gekiemde zonnebloempitten en zeegroenten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *