Vitamine B3 : niacine

Vitamine B3 : niacine

Vitamine B3, ook wel niacine genoemd, is nodig voor meer dan vijftig lichamelijke processen. Net als alle vitaminen uit het B- complex is niacine van belang voor het vrijmaken van energie uit koolhydraten en vetten, voor de omzetting van eiwitten, voor de 

 aanmaak van bepaalde hormonen en voor de vorming van rode bloedlichaampjes. 

Hoewel niacine een cruciale factor is in de energieproductie, hoeft dat niet de belangrijkste reden te zijn waarom mensen deze vitamine nodig hebben. Niacine helpt de cholesterolniveaus in evenwicht houden. Het maakt enzymen aan die de cellen helpen koolhydraten om te zetten in energie. De belangrijkste rol van niacine bij de energieproductie is het helpen reguleren van het glucoseniveau in het bloed. Niacine is nuttig voor de productie van vetzuren, bevordert de eetlust, helpt bij de spijsvertering en ondersteunt de gezondheid van de zenuwen en de huid. Niacine helpt bij het afbreken van eiwitten en vetten en de aanmaak van rode bloedlichaampjes, en wordt met succes gebruikt voor een betere doorbloeding. 

De Amerikaan Conrad Elvehjem heeft vitamine B3 in 1937 ontdekt. Vitamine B3 komt van nature voor in zoetwateralgen, zeegroenten, gekiemde noten en andere kiemen. Peulvruchten bevatten ook een beetje niacine. Net als alle andere vitaminen uit het B-complex is niacine belangrijk voor de omzetting van eiwitten, vetten en koolhydraten in energie. Daarnaast ondersteunt niacine de spijsvertering.  

Vitamine B5 : pantotheenzuur 

Panthotheenzuur komt in alle levende cellen voor in de vorm van co-enzym A (CoA), dat van vitaal belang is voor talrijke biologische reacties. Je lichaam heeft pantotheenzuur nodig om voedsel (vetten, koolhydraten en eiwitten) om te zetten in energie. Het helpt ook om wonden te genezen. Het is gebleken dat het oraal innemen van pantotheenzuur en het aanbrengen van pantothenolzalf op de huid het sluiten van wonden versnelt en een sterk littekenweefsel bevordert. 

Panthoteenzuur is nodig om twee cruciale co-enzymen aan te maken: CoA (co-enzym A) en ACP (acyl carrier protein). CoA is nodig voor de synthese van essentiële vetzuren, cholesterol en steroïden, evenals voor de aanmaak van de neurotransmitter acetylcholine en het hormoon melatonine. CoA wordt ook in de lever gebruikt voor de afbraak van een aantal toxinen. ACP is net als CoA nodig voor de synthese van vetzuren. Vetzuren vormen een onderdeel van lipiden, vetmoleculen die van essentieel belang zijn voor ons fysiologisch functioneren. Deze enzymen helpen om vetten en koolhydraten om te zetten in energie. Je hebt ze ook nodig voor de aanmaak van enkele belangrijke hormonen, voor de productie van gezonde rode bloedlichaampjes en voor de aanmaak van vitamine D. 

Pantotheenzuur wordt aangetroffen in gekiemde volle granen en gekiemde peulvruchten, bataat, broccoli en broccolikiemen, en andere koolsoorten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *