Vitamine B2 : riboflavine

Vitamine B2 : riboflavine

 In 1926 hebben D.T. Smith en E.G. Hendrick vitamine B2 ontdekt, ook wel riboflavine genoemd. 

Riboflavine, aangeduid met vitamine B2, breekt koolhydraten, vetten en eiwitten af, en zet ze om in energie. B2 is van belang voor de instandhouding van de huid- en de slijmvliezen, het hoornvlies en de zenuwscheden, en voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Riboflavine fungeert ook als co-enzym bij oxidatiereductiereacties in het hele lichaam en werkt samen met de andere vitaminen uit het B-complex bij het vrijmaken van calorie├źn uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Omdat oxidatiereacties onze cellen beschadigen, kan het minimaliseren van deze reacties helpen ziekten te overwinnen. 

Zonder riboflavine en andere B-vitaminen kan ons lichaam tijdens de spijsvertering geen energie vrijmaken uit eiwitten, vetten en koolhydraten. Riboflavine ondersteunt het immuunsysteem door de slijmvliezen die het ademhalings- en spijsverteringssysteem bedekken gezond te houden. Riboflavine helpt mogelijk ook bij de aanmaak van antistoffen tegen infecties en bij het gezond houden van het zenuwstelsel, de ogen, de huid, de nagels en het haar. Er is aangetoond dat oudere mensen met een hoog riboflavineniveau beter uit geheugentests komen. Zowel niacine (B3) als pyridoxine (B6) heeft riboflavine nodig om goed te functioneren. Riboflavine activeert pyridoxine en is van essentieel belang voor de omzetting van tryptofaan (een neurotransmitter waarvan men aanneemt dat die een kalmerende uitwerking op de zenuwen heeft) in niacine. Dit betekent dat een gebrek aan riboflavine een slechte opname en gebrekkig functioneren tot gevolg kan hebben van andere vitaminen zoals tryptofaan en niacine. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *