Vitamine B1 : thiamine

Vitamine B1 : thiamine

Casimir Funk ontdekte in 1912 vitamine B1, ook wel thiamine genoemd, die koolhydraten en vetten omzet in energie. Vitamine B1 helpt ook de ophoping van toxische bijproducten van deze omzetting voorkomen, die mogelijk het hart en het zenuwstelsel zouden kunnen beschadigen. Alle B -vitaminen zijn betrokken bij het proces van omzetting van voedsel in energie, maar thiamine speelt een unieke rol, omdat deze vitamine de hersenen en het zenuwstelsel helpt om voldoende glucose op te nemen. Zonder thiamine zouden wij vergeetachtig, depressief, uitgeput en apathisch zijn. Goede bronnen van thiamine zijn paranoten en kiemen van zaden, bonen en 

 bruine rijst. 

 Vitamine B1 onthult een nieuw gevaar van synthetische supplementen 

Tijdens een experiment waarover door dr. Barnett Sure in het tijdschrift Nature in 1939 werd gepubliceerd, bleek dat synthetische vitamine B1 (thiamine) een groep varkens voor honderd procent steriel had gemaakt – een opmerkelijke ontdekking. 

Als men destijds wist dat synthetische vitamine B zo schadelijk kan zijn voor dieren, waarom is men dan doorgegaan met het produceren van deze en andere synthetische supplementen? Het antwoord is dat de farmaceutische bedrijven die synthetische vitaminen maken ze altijd als ‘natuurlijk’ en veilig hebben aangeprezen, en het publiek (samen met zijn zogenaamde beschermer, de overheid) deze beweringen nooit in twijfel heeft getrokken. Helaas wordt een medicijn in onze samenleving maar zelden als gevaarlijk aangemerkt, tenzij er een risico bestaat op verslaving of overdosering dat is aangetoond door statistieken van ziekte- en 

 sterfgevallen. 

Synthetische thiamine komt voor in verrijkte producten zoals brood, granen en pasta’s, en gedroogde bonen en erwten. Natuurlijke vormen komen voor in fruit en groente. Thiamine is van essentieel belang voor de hersenen en voor de immuunfunctie van de cellen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *