Vetzuren

Vetzuren

Wat populair is op het gebied van voedingssupplementen wisselt als de seizoenen, want de verschillende fabrikanten spelen in op de verbeelding van de mensen en prijzen hun producten aan als remedie voor de volgende ‘epidemie’ die ons zal treffen. 

Visolie bevat omega-3-vetzuren en is op het gebied van voedingssupplementen een van de laatste rages die het hart en de bankrekening van de consument probeert te veroveren. Wij kunnen zelf geen omega-3-vetzuren aanmaken, terwijl die wel nodig zijn voor ons mentale en fysieke functioneren. In onze dagelijkse voeding zijn ze langzamerhand vervangen door omega-6-vetzuren, die we aantreffen in ongezonde voedingsbronnen als vlees, maïsolie en andere bakoliën. 

Een van de gevolgen van het omega-3-tekort is een toename van het aantal gevallen van depressie. Hoewel we omega-3-vetzuren kunnen halen uit gezond voedsel als walnoten en donkergroene bladgroenten, hebben de fabrikanten van visolie hun producten aangeprezen als de belangrijkste remedie tegen het gebrek aan omega-3-vetzuren in ons voedsel. 

In de visoliecampagne worden verschillende gezondheidsproblemen en -klachten genoemd, een kwestie waarover duidelijkheid 

moet komen. Maar eerst wat meer achtergrondinformatie over de rol die omega-3-vetzuren in ons leven spelen. 

Uit onderzoek naar essentiële vetzuren blijkt de complexiteit van deze materie, terwijl ze een belangrijke rol spelen in de gezondheid en de ontwikkeling van de mens. Gebleken is namelijk dat ze niet alleen het immuunsysteem, de gezondheid van hart en bloedvaten, het gezichtsvermogen, het geheugen en een evenwichtige stemming bevorderen, maar ook van cruciaal belang zijn voor 

 een optimale ontwikkeling van het ongeboren kind. 

Er zijn twee categorieën van vetzuren, omega- 6 en omega-3, die niet door het lichaam zelf aangemaakt kunnen worden en dus uit onze voeding moeten komen. Deze vetzuren zijn noodzakelijk om de celmembranen in stand te houden, om vetten door het lichaam te transporteren en om de aanmaak van prostaglandinen te ondersteunen, hormoonachtige stoffen die fysiologische processen 

 reguleren. 

Omega-3-vetzuren zijn nodig voor de gezondheid van de hersenen, de zenuwen, de huid, de bloedsomloop en het immuunsysteem. Onderzoek heeft aangetoond dat omega-3’s ondersteuning geven bij het voorkomen en genezen van ziekten als artritis, kanker, hart- en vaatziekten, multiple sclerose, fibromyalgie, vetzucht, ADD/ADHD, Alzheimer, allergieën, depressie, 

 hersenbloedingen, diabetes, huidziekten en nog andere kwalen. 

Klinisch bewijs toont aan dat omega-3 onze gezondheid kan verbeteren en ziekten kan voorkomen. Omega-3 kan bijvoorbeeld nuttig zijn ter voorkoming en behandeling van Alzheimer, omdat het de daarbij voorkomende laesies tegengaat. Het Amerikaanse ministerie van landbouw, USDA, heeft de Food Guide Pyramid (vergelijkbaar met de ‘schijf van vijf’) herzien, omega-3 bij de gezonde vetten geplaatst en het advies om grote hoeveelheden vlees en zuivelproducten te gebruiken herzien. Hartstichtingen hebben ook het advies gekregen om omega-3-vetten op te nemen in hun richtlijnen. 

In tegenstelling tot de verzadigde vetzuren die we in dierlijke producten als vet en boter aantreffen, zijn omega-3-vetzuren meervoudig onverzadigd. De termen ‘verzadigd’ en ‘meervoudig onverzadigd’ verwijzen naar het aantal waterstofatomen dat aan de koolstofketen van het vetzuur is gekoppeld. Meervoudig onverzadigde vetten zijn, in tegenstelling tot verzadigde vetten, bij kamertemperatuur vloeibaar en blijven vloeibaar als ze gekoeld of bevroren worden. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die we bijvoorbeeld in olijfolie tegenkomen, zijn bij kamertemperatuur vloeibaar, maar ze stollen als ze worden gekoeld. In de juiste hoeveelheden gegeten kan ieder type vet bijdragen aan de gezondheid, maar het belang van omega-3-vetzuren voor bevordering van de gezondheid en voorkoming van ziekten is uniek. 

De drie voor de voeding belangrijkste omega- 3-vetzuren zijn alpha-linoleenzuur, eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Alpha-linoleenzuur is een van de twee vetzuren die als essentieel te boek staan. Het andere essentiële vetzuur is een omega-6- vetzuur genaamd linoleenzuur. Beide worden beschouwd als essentieel, omdat het menselijk lichaam niet in staat is deze vetzuren aan te maken, terwijl ze een belangrijke rol spelen in vitale fysiologische functies. Om deze redenen dienen wij ervoor te zorgen dat onze voeding voldoende omega-3-vetzuren bevat. 

Er zijn ruim voldoende bronnen van omega -3-vetzuren. Een van de populairste is tegenwoordig dierlijk vlees, dat wij echter moeten afraden. Om te beginnen zijn er talloze goede plantaardige bronnen van omega-3’s: chiazaad, frambooszaad, pompoenzaad, walnoten, hennepzaad, lijnzaad, kiemen, algen en donkergroene bladgroenten zoals boerenkool. 

Essentiële vetzuren zoals omega-3 zijn de ‘gezonde vetten’ waarover je tegenwoordig zoveel hoort. Goede vetten gaan in tegen de verkeerde vetten, dus is het van belang transvetten en gehydrogeneerde vetten, zoals margarine en vetten met een hoog cholesterolgehalte (dierlijk vet), uit je voeding te schrappen en voldoende goede vetten binnen te krijgen. Het werkt als volgt. Lipoproteïne (HDL, high density lipoprotein) of ‘goed cholesterol’ pakt ‘slechte cholesterol’ (LDL, low density lipoprotein) op en voert het af naar de lever, waar het afgebroken en uitgescheiden wordt. 

Essentiële vetzuren, die we beslist nodig hebben, maar die we zelf niet kunnen maken en dus uit onze voeding moeten halen, ondersteunen het hart en de bloedvaten, de voortplantingsorganen, het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Ons lichaam heeft de essentiële vetzuren ook nodig om de celmembranen te maken en te repareren waarmee de cellen voedingsstoffen opnemen en 

 schadelijke afvalstoffen uitstoten. 

Een hoofdfunctie van omega-3 is bijvoorbeeld het reguleren van de hartslag, de bloeddruk, de bloedstolling, de vruchtbaarheid en de conceptie. Omega-3 ondersteunt het immuunsysteem door ontstekingen te reguleren en het lichaam aan te zetten tot weerstand tegen infecties. Essentiële vetzuren zoals omega-3 zijn ook nodig voor opgroeiende kinderen, met name voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en volgroeiing van de zintuigen. Ongeboren en zogende kinderen moeten van hun moeder een juiste hoeveelheid 

 essentiële vetzuren ontvangen. 

Een tekort aan omega-3 of een disbalans wordt in verband gebracht met ernstige ziekten: hartaanvallen, kanker, insulineweerstand, astma, lupus, schizofrenie, (postnatale) depressie, vroegtijdige veroudering, hersenbloedingen, obesitas, diabetes, artritis, ADD/ADHD en Alzheimer, om er een paar te noemen. 

Dr. Daniel Amen, assistent klinisch professor in de psychiatrie en gedragsleer aan de Irvine School of Medicine van de universiteit van Californië, is er met vele anderen van overtuigd dat de epidemische groei van ADD onder kinderen voor een belangrijk deel te wijten is aan een tekort aan omega-3 (DHA). Dr. Amens doorbraak in het onderzoek bij deze kinderen heeft het inzicht in behandelwijzen op dit terrein enorm vooruit geholpen. Voor een ongeboren kind en een baby is het van kardinaal belang om in voldoende mate omega-3 -vetzuren binnen te krijgen, want die zijn nodig voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel. Artritis en zelfs kanker kunnen het resultaat zijn van een ongecontroleerde circulatie van met stress verband houdende toxische biochemische stoffen, vrije radicalen en andere vergiften. Omega-3-vetzuren helpen een ophoping van deze vergiften te voorkomen en verminderen zo de kans op ernstige aandoeningen. 

Omega-3’s worden gevonden in groene en blauwe algen, chiazaad, lijnzaadolie en -meel, frambooszaad, sleutelbloemolie, hennepzaadolie, walnoten, pompoenzaden, paranoten, sesamzaad, avocado’s, mosterd, donkergroene bladgroenten zoals boerenkool en spinazie, en in een hele reeks gekiemde zaden, noten en granen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *