Mineralen

Mineralen

Mineralen hebben veel kenmerken van vitaminen. Denk maar aan het chroomtekort dat de meeste mensen in de ontwikkelde landen tegenwoordig hebben, door het feit dat dit mineraal uit onze landbouwgrond is uitgeloogd. In zijn natuurlijke toestand bevat chroom een glucosetolerantiefactor die ons helpt ons te beschermen tegen diabetes. De Organic Consumer’s Association heeft er echter op gewezen dat de glucosetolerantiefactor niet één factor is, maar een complex van factoren die bijdragen tot het behoud van de gezondheid en de voorkoming van suikerziekte. ‘Bijna alle chroomproducten die op de markt zijn, zijn vormen van chroompicolinaat, dat een enkelvoudige, geïsoleerde verbinding is die gemaakt wordt in laboratoria’, schreef een onderzoeker van de OCA in een artikel uit maart 2007 op de website van de organisatie, getiteld ‘Natural or Whole Food Supplements vs. Isolated Chemical Compounds’. Hij wees erop dat bij de synthetische stof de cruciale glucosetolerantiefactor ontbreekt. ‘Het is dus onzinnig om het geïsoleerde synthetische chroomsupplement in te nemen, want het doet niets voor je gezondheid; het is geld weggooien.’ 

Ons lichaam beschouwt een synthetisch supplement als een andere lichaamsvreemde chemische stof, als een indringer en een bedreiging voor zijn overleving. Ons lichaam reageert hierop met het produceren van bijvoorbeeld leukocyten (witte bloedlichaampjes), die het weerstandsvermogen activeren en de vijandige invasie bestrijden. Deze extra activiteit leidt de cellen af van hun cruciale rol: het elimineren van microben (virussen en bacteriën), spirocheten (die bijvoorbeeld de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken) en mutagene cellen (die bijvoorbeeld kanker kunnen veroorzaken). Als er in het lichaam minder cellen zijn die het immuunsysteem in stand houden doordat er schadelijke celactiviteit bestreden moet worden, is de kans op ziekten en kwalen dus groter. 

Synthetische verbindingen blijken ook inferieur te zijn aan natuurlijke voedingsstoffen als het gaat om het verwijderen van gifstoffen uit weefsels en organen. Veel essentiële vitaminen en mineralen zijn betrokken bij het ontgiften van ons lichaam en het gezond houden van ons immuunsysteem. Vitamine C is een van de belangrijkste ontgiftende stoffen. Toen onderzoekers farmaceutische vitamine C vergeleken met natuurlijke vitamine C op basis van het vermogen om een bekende giftige stof, genaamd nitrosamine (een bijproduct van onder andere het verhitten van bewerkt vlees) te elimineren, bleek dat de synthetische vitamine C er niet in slaagde deze taak naar behoren te volbrengen, terwijl de natuurlijke vitamine C de gifstof wel tot een veel lager niveau reduceerde. Van deze bevinding werd in 1994 verslag gedaan in Tufts University Health and Nutrition Letter. ‘Vitaminen zoals ze in de natuur voorkomen’, zeiden de onderzoekers, ‘vormen binnen de complexe natuurlijke voedingsstoffenmatrix complexe onderlinge relaties met honderden zo niet duizenden andere biochemische stoffen.’ Deze synergie verklaart mede waarom natuurlijke vitaminen beter presteren dan synthetische. 

Je wilt het misschien niet geloven, maar het is de uiterst onaangename waarheid over de meeste vitamine C die tegenwoordig wordt verkocht: in plaats van de afweer van je lichaam tegen verkoudheid en andere ziekten te ondersteunen, komt het erop neer dat de meeste tegenwoordig verkochte vitamine C, als die eenmaal in je lichaam zit, gewoon een andere gifstof wordt die door je organen en immuunsysteem uit je lichaam gewerkt moet worden. 

Zelfs als de vitaminen die je inneemt ‘natuurlijk’ zijn en van plantaardige oorsprong, zullen ze geen effect hebben als ze aan de matrix van complementaire cofactoren onttrokken zijn en geïsoleerd zijn. Een vitamine onttrekken aan zijn volledige matrix elimineert de noodzakelijke cofactoren die bijdragen aan het goed functioneren van die vitamine. Wanneer je vitamine C (ascorbinezuur) uit een sinaasappel isoleert, neem je ook de bioflavonoïden weg die de activiteit van vitamine C completeren. Beter is het om een volledig concentraat van de hele sinaasappel te gebruiken, dan het ascorbinezuur of andere onderdelen van vitamine C daaraan te onttrekken of die apart in te nemen. 

Voedingsdeskundige dr. Laura Mason-Scarborough, die voor de website van de Holistic Pediatric Association schrijft, vat de verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitamine C als volgt samen. ‘Wat krijg je als je een flesje synthetische vitamine C koopt? Je koopt ascorbinezuur, een klein onderdeel van vitamine C, gemaakt uit geraffineerde maïssuiker. Ascorbinezuur heeft een grote invloed op het lichaam, maar het is meer een medicijn dan een voedingsstof.’ 

Wil een complexe matrix zoals vitamine C effectief zijn, dan moet die gebruikt worden zoals de natuur haar heeft gemaakt. Gebruik altijd supplementen die afkomstig zijn van complete, volwaardige voedselbronnen. Als je een persoonlijke demonstratie wilt, neem dan als je merkt dat je hebt kougevat de proef op de som. 

Zodra de symptomen merkbaar worden, neem je de aanbevolen dosis natuurlijke vitamine C afkomstig van de amlabes in, een Aziatische kruisbes die een rijke bron van echte vitamine C is in de meest geconcentreerde vorm. Noteer iedere dag het effect dat de dosis heeft op de verkoudheidsverschijnselen. Bewaar deze aantekeningen voor de volgende keer dat je verkouden bent, want ze zullen nuttig zijn als geheugensteuntje. 

Als je regelmatig deze vorm van natuurlijke vitamine C blijft gebruiken, zul je waarschijnlijk gaan merken dat je minder vaak verkouden bent en minder heftige verschijnselen hebt, of zelfs helemaal niet meer verkouden wordt. Als je dit supplement blijft gebruiken en je vat weer kou, schakel dan over op synthetische vitamine C. Neem weer de aanbevolen dagelijkse dosis in en maak aantekeningen over het verloop van de symptomen. 

Vergelijk nu de verslagen van je ervaringen met de natuurlijke en de synthetische vitamine C. Mensen die dit experiment hebben uitgevoerd, melden een significant verschil. Natuurlijke vitamine C, met name de vorm die verkregen wordt uit amlabessen, blijkt aanzienlijk beter te zijn dan synthetische vitamine C. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *