Gezondheid in het verleden

Gezondheid in het verleden

Het gebruik van vitaminen alleen, zonder gezonde voeding, is nooit een wondermiddel gebleken voor gezondheid en genezing. Als het gebruik van vitaminen losgekoppeld wordt van een holistische benadering, een benadering waarin het lichaam beschouwd wordt als een compleet systeem met veelvoudige behoeften, zijn vitaminen dikwijls niet meer dan het smeermiddel van een slechtlopende 

 machine. Holistische geneeswijzen, die wij tegenwoordig ook kennen onder de benamingen ‘complementair’ of ‘integratief’, hebben hun wortels in het oeroude idee dat een gezonde, plantaardige voeding en levenswijze in combinatie met kruidensupplementen de beste ondersteuning betekent voor een lang leven en een goede en stralende gezondheid. Wellicht was Hippocrates, de Griekse arts uit de vijfde eeuw voor Christus, de bekendste figuur uit deze oude traditie. Aan hem wordt een bekend gezegde toegeschreven: ‘Laat uw voedsel uw medicijn zijn en uw medicijn uw voedsel.’ 

Hippocrates en andere vernieuwers van de complementaire geneeswijze onderzochten geen enkel aspect van de menselijke toestand los van de andere. Als er kwalen werden geconstateerd en behandelingen werden aangeboden, werden alle aspecten van iemands denken en lichaam, inclusief de invloed van zijn leefmilieu en zijn levenswijze, nauwgezet onderzocht. Deze visie op de noodzaak van een holistische behandelwijze, met behulp van kruiden en juiste voeding, vinden we ook terug in geneeswijzen die 

 ontstaan zijn in Egypte, Oost-India en China. 

Het loslaten van dit vertrouwen in natuurlijke plantenextracten, een holistische filosofie en een levenswijze die in evenwicht is met de natuur, is begonnen toen in het midden van de achttiende eeuw de theorie van ziektekiemen als oorzaak van ziekten en kwalen in zwang kwam. Louis Pasteur ontwikkelde een proces waarmee substanties werden verhit om bacteriën te doden: pasteurisatie. Deze vernieuwende methode droeg bij aan het idee dat de geneeskunde over ‘wondermiddelen’ beschikte, specifieke medicijnen of chemische verbindingen die gemaakt waren om de verdachte verwekkers van een ziekte uit te schakelen. 

Hoewel deze methode goed werkte en ziektekiemen onschadelijk maakte, werd er voorbijgegaan aan de holistische of 

fundamentele oorzaak van ziekten en kwalen. Wondermiddelen werden de heilige graal van de westerse geneeskunde. 

Omdat wij in onze samenleving op wondermiddelen vertrouwen, denken wij dat we daarmee de hele ziekte aanpakken, inclusief de diepere oorzaken ervan, terwijl in feite dikwijls slechts de symptomen van de ziekte worden onderdrukt en ook nog met potentieel ernstige bijwerkingen, zoals bijvoorbeeld bij chemotherapie. Het is triest dat we vervolgens medicijnen moeten gebruiken om de 

 negatieve bijwerkingen van de geneesmethode tegen te gaan. 

Het geloof in wondermiddelen gaat bovendien voorbij aan onze eigen mogelijkheden en verantwoordelijkheid, want het houdt de mythe in stand dat we als we ziek zijn slechts een ‘instantremedie’ nodig hebben. Veel mensen nemen geen verstandige beslissingen meer als het gaat om hun gezondheid en verlaten zich volkomen op medicijnen om de gevolgen van een jarenlange 

 slechte leefwijze te corrigeren. 

Zoals we weten hebben geneesmiddelenfabrikanten het meeste garen gesponnen bij deze overtuiging, die ons een beter leven belooft dankzij synthetische middelen. Op deze manier inspelen op de verbeelding van het grote publiek heeft van de farmaceutische industrie een van de drie meest winstgevende bedrijfstakken gemaakt. De aanvoerders van de farmaceutische industrie wisten een groot deel van de groeiende vitaminemarkt naar zich toe te trekken, omdat ze in die periode reeds allerlei nieuwe medische formules ontwikkelden en produceerden. Omdat ze zo de enige leveranciers en promotors van synthetische vitaminen werden, konden ze in de nieuwe supplementenindustrie op effectieve wijze een monopoliepositie verwerven. 

Dankzij het feit dat wij ruim vijftig jaar ervaring hebben met allerlei mensen en allerlei ziekten en kwalen, zijn wij 

er op het Hippocrates Health Institute achter gekomen dat voortdurende behandeling van symptomen zonder onderzoek naar en aanpak van de fundamentele oorzaken van een ziekte zelden of nooit resulteert in gezondheid en welzijn op lange termijn. Nieuwe integrale benaderingen van gezondheid en genezing zijn noodzakelijk om los te komen van het geloof in synthetische 

 wondermiddelen. 

Als je in China of India een modern ziekenhuis bezoekt, merk je dat moderne faciliteiten dikwijls zij aan zij met de traditionele geneeswijzen worden gebruikt. In de belangrijke ziekenhuizen daar kun je in de ene zaal geopereerd worden en in de andere advies krijgen over kruidenmiddelen en aangepaste voeding, allemaal onder één dak. Een dergelijke integratieve benadering staat in het Westen nog in de kinderschoenen, maar ze wint aan populariteit, want steeds meer mensen gaan het belang inzien van natuurlijke, traditionele therapieën en van de centrale rol die de eigen verantwoordelijkheid speelt in het herstel van ziekten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *