De vitamine B-familie

De vitamine B-familie

De familie van B -vitaminen werd in het begin beschouwd als één vitamine B, omdat de functies van de verschillende B-vitaminen erg op elkaar lijken. B -vitaminen zijn in water oplosbaar (met uitzondering van vitamine B12, die afkomstig is van bodembacteriën) en het lichaam is niet in staat ze op te slaan. Iedere overmaat wordt met de urine uitgescheiden. 

Vitamine B-complex is een groep van acht officieel erkende typen, vier onofficieel erkende en verschillende nog onbekende factoren. De acht bekende B-vitaminen zijn thiamine (B1), riboflavine (B2), niacine (B3), pantotheenzuur (B5), pyridoxine (B6), biotine 

(B7), foliumzuur (B9) en cobalamine (B12). Dit zijn allemaal voor het lichaam essentiële nutriënten die van fundamenteel belang zijn  voor onze gezondheid. 

De nummering is gebaseerd op de volgorde van ontdekking. Dit complex vertoont alleen een volledige werking als het vergezeld gaat van de van nature voorkomende, ermee samenhangende factoren. De meeste mensen kunnen niet voldoende vitamine B halen uit hun dagelijkse voeding, omdat ons hedendaagse bewerkte voedsel bijna geen vitamine B meer bevat. Veel artsen en 

 voedingsadviseurs raden daarom een vitamine B-supplement aan. Vitamine B-complex is nodig voor: 

  1. Aanmaak van cellen. Wanneer je lichaam nieuwe cellen nodig heeft voor het normale functioneren van de stofwisseling en voor 

vervanging bij ziekte of verwondingen, helpt vitamine B je lichaam om de noodzakelijke cellen en weefsels aan te maken. 

  1. Gezondheid van het zenuwstelsel. Een tekort kan geheugenverlies en vertraagde reacties veroorzaken. 
  2. Gezondheid van het hart. Een onderzoek uitgevoerd onder meer dan 80.0000 verpleegsters liet voor het eerst een rechtstreeks verband zien tussen vitamine B6 en foliumzuur, en bescherming tegen hartkwalen. Er werd gesteld dat, ter voorkoming van voortijdig overlijden aan doodsoorzaak nummer één, meer fruit, groenten en volle granen nuttigen of deze vitaminen uit supplementen halen even belangrijk was als stoppen met roken, verlaging van het cholesterolniveau en regelmatige controle van de bloeddruk (verslag in Rimm, E.B., W.C. Willett, F.B. Hu et al., ‘Foliate and vitamin B6 from diet and supplements in relation to risk of coronary heart disease among women’, JAMA 279:359-364 [1998]). Van B-vitaminen is ook bekend dat ze van essentieel belang zijn voor de omzetting van koolhydraten in glucose (dit levert het lichaam energie), voor het afbreken van vetten en eiwitten (wat nodig is voor een goed functionerend zenuwstelsel) en voor de spierspanning in het maag-darmkanaal. Ze zijn ook van belang voor het gezond houden van onder meer de huid, het haar, de ogen, de mond en de lever. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *